Muffinki z gruszkami i bananami


/ Saturday, November 19th, 2022
Rating

Muffins with pears and bananas

Share
Yields1 Serving
1

SKŁADNIKI:
--------------
2 dojrzałe gruszki, obrane
3 (ok. 260g) dojrzałe banany
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
4 łyżki mleka owsianego
230g mąki orkiszowej
100 g cukru kokosowego lub brązowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki

PRZYGOTOWANIE:
------------------
1. Rozgrzej piekarnik do 180C, termoobieg. Przygotuj foremki na muffinki.

2. Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę i odstawić z jednej strony.

3. Wymieszaj mąkę, cukier kokosowy, sodę i proszek do pieczenia razem w dużej misce. W osobnej misce zmiksuj banany na gładką masę, a następnie dodaj mleko owsiane i olej kokosowy i wymieszaj.

4. Połącz mokre i suche składniki, a następnie dodaj kostki gruszki i wiórki z gorzkiej czekolady, a następnie ponownie wymieszaj. Wlej mieszankę do foremek na muffinki.

5. Piecz przez 25 minut, aż muffiny będą złociste, a nóż wbity w środek wyjdzie czysty.

6. Po upieczeniu pozostaw muffiny w blaszce do ostygnięcia na co najmniej 10 minut, co pozwoli im całkowicie stwardnieć, a następnie przenieś je na metalową podstawkę, aby dokończyć studzenie, lub podawaj podgrzane z formy.

2

ENGLISH

INGREDIENTS:
---------------
2 ripe pears, peeled
3 (about 260g) ripe bananas
3 tablespoons of melted coconut oil
4 tablespoons of oat milk
230g spelled flour
100g coconut or brown sugar
½ teaspoon of bicarbonate of soda
1 teaspoon of baking powder
50g dark chocolate, chopped into chunks

PREPARATION:
-----------------
1. Preheat the oven to 180C (350F), fan setting. Prepare muffin cups.

2. Peel the pears, then cut them into small cubes and leave them on one side.

3. Mix the flour, coconut sugar, bicarb, and baking powder together in a large bowl. In a separate bowl, mash the bananas until smooth, then add the oat milk and coconut oil and stir together.

4. Combine the wet and dry ingredients, then add the pear cubes and dark chocolate chips before giving everything another really good mix. Pour the mixture into the muffin cases.

5. Bake for 25 minutes, until the muffins are golden and a knife inserted in the center comes out clean.

6. Once cooked, leave the muffins to cool in their tray for at least 10 minutes, which allows them to finish firming up, then transfer them to a wire rack to finish cooling or serve them warm out the tin.

Category, , , Cooking Method

Ingredients

Directions

1

SKŁADNIKI:
--------------
2 dojrzałe gruszki, obrane
3 (ok. 260g) dojrzałe banany
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
4 łyżki mleka owsianego
230g mąki orkiszowej
100 g cukru kokosowego lub brązowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki

PRZYGOTOWANIE:
------------------
1. Rozgrzej piekarnik do 180C, termoobieg. Przygotuj foremki na muffinki.

2. Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę i odstawić z jednej strony.

3. Wymieszaj mąkę, cukier kokosowy, sodę i proszek do pieczenia razem w dużej misce. W osobnej misce zmiksuj banany na gładką masę, a następnie dodaj mleko owsiane i olej kokosowy i wymieszaj.

4. Połącz mokre i suche składniki, a następnie dodaj kostki gruszki i wiórki z gorzkiej czekolady, a następnie ponownie wymieszaj. Wlej mieszankę do foremek na muffinki.

5. Piecz przez 25 minut, aż muffiny będą złociste, a nóż wbity w środek wyjdzie czysty.

6. Po upieczeniu pozostaw muffiny w blaszce do ostygnięcia na co najmniej 10 minut, co pozwoli im całkowicie stwardnieć, a następnie przenieś je na metalową podstawkę, aby dokończyć studzenie, lub podawaj podgrzane z formy.

2

ENGLISH

INGREDIENTS:
---------------
2 ripe pears, peeled
3 (about 260g) ripe bananas
3 tablespoons of melted coconut oil
4 tablespoons of oat milk
230g spelled flour
100g coconut or brown sugar
½ teaspoon of bicarbonate of soda
1 teaspoon of baking powder
50g dark chocolate, chopped into chunks

PREPARATION:
-----------------
1. Preheat the oven to 180C (350F), fan setting. Prepare muffin cups.

2. Peel the pears, then cut them into small cubes and leave them on one side.

3. Mix the flour, coconut sugar, bicarb, and baking powder together in a large bowl. In a separate bowl, mash the bananas until smooth, then add the oat milk and coconut oil and stir together.

4. Combine the wet and dry ingredients, then add the pear cubes and dark chocolate chips before giving everything another really good mix. Pour the mixture into the muffin cases.

5. Bake for 25 minutes, until the muffins are golden and a knife inserted in the center comes out clean.

6. Once cooked, leave the muffins to cool in their tray for at least 10 minutes, which allows them to finish firming up, then transfer them to a wire rack to finish cooling or serve them warm out the tin.

Muffinki z gruszkami i bananami